Web Analytics Made Easy - Statcounter

همشهری آنلاین _ ثریا روزبهانی:  افتتاح پروژه‌هایی مانند بوستان آموزش ترافیک، پیست دوچرخه‌سواری بوستان شهدای خلیج‌فارس، باغ‌راه آسمان، زیرگذر کوهک، احداث تصفیه‌خانه خرگوش دره و دفترچه مدیریت بهره‌وری از بوستان جنگلی چیتگر و نیز آغاز عملیات اجرایی آب‌رسانی به بوستان چیتگر، از جمله این طرح‌ها است. به گفته «مرتضی رحمانزاده»، شهردار منطقه ۲۲، هریک از این پروژه‌ها در نوع خود کم‌نظیر هستند و می‌توانند بخشی از نیازها و دغدغه‌های اهالی را برطرف کنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

منطقه ۲۲ در بخش شهری ۵ هزار و ۸۵۰ هکتار وسعت دارد و با احتساب حریم آن وسعت آن به‌طور کلی به ۲۴ هزار هکتار می‌رسد.  

هدف نهایی از بهره‌برداری از این پروژه‌ها، تبیین همسویی فعالیت‌های عمرانی شهرداری با نیازهای واقعی شهروندان است. چون این فعالیت‌ها براساس نیازها و اولویت‌های هر محله پیش‌بینی و انجام شده است. «پیروز حناچی»، شهردار تهران، از بارگذاری جمعیت و نبود امکانات خدماتی در منطقه ۲۲ ابراز نارضایتی می‌کند و در این‌باره می‌گوید: «اگر همه نیازهای شهر تهران در منطقه ۲۲ پاسخ داده می‌شد این برای غربی‌ترین منطقه پایتخت فرصت محسوب می‌شد و توسعه مسکونی می‌توانست آخرین نیاز منطقه باشد، متأسفانه امروز بارگذاری سنگینی در منطقه شکل گرفته که خارج از طرح تفصیلی است که به تصویب رسید. امیدواریم این نقشه دقیق اجرا شود هرچند که تاکنون سرانه و میزان طرح‌های خدماتی در منطقه پایین است. منطقه ۲۲ از مناطق دیگر پایتخت دیرتر شکل گرفت و می‌توانست این شانس را داشته باشد که بر اساس برنامه و با نقشه از پیش تعیین شده، ایجاد شود.

زیرا سایر مناطق در ۲۰۰ سال و بخشی دیگر در ۴۰‌ـ ۵۰ سال اخیر شکل گرفتند. هم‌چنین در بخش آب و فاضلاب نیز منطقه ۲۲ از برنامه‌ها عقب افتاده است، اما اکنون با تفاهمنامه انجام شده با دیگر نهادها پیشرفت ۳۰‌درصدی دارد و باید تأکید کنم توسعه فضای سبز و سرانه عمومی از برنامه‌های مهم شهرداری است. بوستان‌های جنگلی «چیتگر»، «پردیسان»، «لویزان» و «عباس‌آباد» ریه‌های شهر تهران هستند که همواره باید تمیز باشند.»
حناچی هم‌چنین به هزینه و اختصاص ۱۲۱ میلیارد تومان بودجه برای تکمیل و به ثمر رسیدن طرح‌های شهرداری منطقه ۲۲ اشاره می‌کند: «۷۲ پروژه‌ای که امروز افتتاح شد با رویکرد محله‌محوری بود و در انتخاب آنها نیز تلاش شد از ظرفیت شورایاری‌ها استفاده شود و ۵۰‌درصد بودجه نیز به طرح‌های توسعه محلی اختصاص پیدا کرده است. هم‌چنین می‌توان گفت برای تخصیص اعتبار در بخش شمال و جنوب، شهر به توازن رسیده است و ۴۵ تا ۵۵‌درصد تخصیص منابع، عکس شده است و اکنون ۵۵‌درصد منابع، در جنوب شهر هزینه می‌شود. افتتاح خطوط مترو در جنوب شهر از جمله اقدام‌هایی است که می‌توان به آن اشاره کرد و احداث پارک‌های محلی در جنوب شهر، رشد بیشتری داشته است و تا پایان دوره، دیگر محله‌ای نیست که پارک محله‌ای نداشته باشد.»

 توسعه سرانه‌ها فرهنگی و خدماتی

اغلب پروژه‌های ساخته شده یا در دست ساخت در منطقه ۲۲ همسو با نیازهای ساکنان است. مرتضی رحمانزاده، شهردار منطقه ۲۲، از ۳ پروژه در میان ۷۲ پروژه‌ای که به بهره‌برداری رسیده است، به‌عنوان طرح‌های مهم و اساسی نام می‌برد و اهمیت آنان را دوچندان می‌داند: «منطقه۲۲ یکی از مناطق کلیدی شهر تهران است. به همین دلیل‌درصدد هستیم تا استانداردهای زندگی در آن را با ارتقای سرانه‌های فرهنگی، اجتماعی و خدماتی بالا ببریم و به حد مطلوب برسانیم. امروز مردم از شهرداری انتظار ساخت پروژه‌هایی را دارند که رفاه، آسایش و امنیت را برایشان به ارمغان بیاورد و خوشبختانه شهرداری این منطقه هم در این زمینه موفق بوده و توانسته است رضایت شهروندان را جلب کند. اکنون به ازای هر شهروند، ۸‌مترمربع به سرانه‌های عمومی اضافه شده است.

اصرار به جنگلکاری و توسعه آن در محدوده منطقه سبب شد تا کلنگ پروژه آب‌رسانی به مبلغ ۴۰ میلیارد تومان به زمین زده شود. هم‌چنین دومین پروژه مهم منطقه، اجرای طرح «زیرگذر علمیردانی» یا «کوهک» است. در سال‌های پیش با بهره‌برداری از بزرگراه «شهید همدانی»، محل‌های منطقه ۲۲ از هم جدا شدند، اما اکنون با کلنگ‌زنی و احداث زیرگذر علمیردانی یا کوهک این جدایی پایان خواهد یافت و اهالی دسترسی مطلوب‌تری به خدمات منطقه خواهند داشت.»

تأمین آب لازم برای آبیاری فضای سبز منطقه

شهردار منطقه در ادامه با اشاره به تفاهمنامه شهرداری تهران با وزارت «جهاد کشاورزی» می‌گوید: «سند ۳۰ سال مدیریت و بهره‌برداری چیتگر را تحویل گرفتیم و در ادامه برای تکمیل شبکه جمع‌آوری آب‌های سطحی به طول ۸ کیلومتر کار عملیاتی انجام می‌شود. موضوع فاضلاب، مهم‌ترین دستور شهردار تهران است که در این دوره از مدیریت شهری آن را دنبال می‌کنیم. در همین راستا، زمینی را از اداره کل منابع طبیعی تحویل گرفتیم و برای روند اجرایی‌اش، آن را تحویل سازمان آب و فاضلاب دادیم تا مراحل ساخت تصفیه‌خانه «خرگوش دره» نهایی شود. هم‌چنین بزرگ‌ترین پروژه احداث تأسیسات و تجهیزات مدیریت منابع آبی فضای سبز در غرب تهران باارزش ۳۴ میلیارد تومان و حجم عملیاتی ۱۶۰ کیلومتر لوله پلی‌اتیلنی آغاز شده است.

این پروژه با هدف مدیریت بهینه برداشت از منابع آبی موجود و آب‌رسانی و آبیاری مکانیزه با حداقل هدر رفت، در مجموع حدود ۲۰۰۰ هکتار عرصه جنگلی را آب‌رسانی خواهد کرد و اصلی‌ترین برنامه برای حفظ و احیای بوستان چیتگر و سایر عرصه‌های جنگلی محدوده منطقه است. با اجرای این پروژه، علاوه بر بوستان چیتگر که حدود ۸۸۰ هکتار وسعت دارد، بوستان جنگلی «لتمال» با ۵۳۰ هکتار وسعت و با ارتفاع ۲۲۶۶‌متر با استفاده از ۳ مخزن «ژئو ممبران» ۱۸۰۰‌مترمکعبی و ۶ ایستگاه پمپاژ، بوستان جنگلی خرگوش دره با ۱۳۰ هکتار وسعت و ارتفاع ۱۵۲۵ متر با ۳ مخزن بتنی زمینی و هم‌چنین جنگل «وردآورد» نیز با حدود ۶۵۰ هکتار سیراب می‌شوند.»

پارک آموزش ترافیک

پارک آموزش ترافیک کودکان در فضایی به مساحت ۵ هزار و ۸۰۰‌مترمربع با المان‌های شهری کوچک مقیاس برای کودکان در نزدیکی پیست دوچرخه استقامت پارک چیتگر منطقه ۲۲ احداث و تکمیل شد. ساخت این پارک از اواخر مهرماه سال گذشته در محدوده بلوار کوهک، خیابان شمیم، شاهد ۵ و در محدوده شرقی پارک چیتگر آغاز شد و با نصب پل عابر و آسفالت محدوده، این مکان به بهره‌برداری رسید. نزدیکی این فضا سبب می‌شود که خانواده‌ها کودکان خود را برای آموزش و فراگیری به بوستان ترافیک کودک تحویل دهند و خودشان نیز به محیط ورزشی و پیست چیتگر دسترسی داشته باشند. در پارک، همه المان‌های شهری در مقیاس کوچک از جمله تقاطع چراغ‌دار، پل عابرپیاده، ایستگاه اتوبوس، مترو و تاکسی به‌صورت نمادین و مسیرهای دوچرخه، پیاده‌روی و ماشین رو برای ماشین‌های برقی کودکان قرار داده شده است.

 تهیه کتابچه «مدیریت بهره‌وری پارک جنگلی چیتگر»

 در راستای امضا تفاهمنامه شهرداری منطقه ۲۲ با اداره کل «منابع طبیعی» استان تهران با موضوع «اجرای مدیریت بهره‌وری و نگهداری از پارک‌های جنگلی و توسعه فضای منطقه ۲۲»، کتابچه «مدیریت بهره‌وری پارک جنگلی چیتگر» با همکاری سازمان «جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری» کشور تهیه شد. هدف از تهیه این کتابچه حفظ و حراست از فضای سبز و جنگلکاری موجود، در کنار بازپیرایی و بهینه‌سازی و برنامه‌ریزی برای تجهیز و ساماندهی یک مجموعه عملکردی همگن، متعامل و کارآمد است. هم‌چنین جنگلکاری و حفاظت جنگل در جهت ایفای نقش تفریحی فراغتی، با ملاحظات زیست‌محیطی، عملکردی و اجتماعی فرهنگی، برای گذران اوقات فراغت و ساماندهی و استفاده شهروندان با هدف ارتقا ابعاد روحی، جسمی و ذهنی جمعیت بهره‌گیر از آن، در محدوده غربی شهر تهران از دیگر اهداف تهیه این کتابچه است.

باغ‌راه آسمان

مسیر باغ راه  آسمان به محلی برای انباشت زباله و زندگی حیوانات شهری تبدیل شده بود، اما امروز مسیر سبز است که دوچرخه سواران به راحتی در آن تردد دارند. نخعی پور، معاون حمل‌ونقل و ترافیک شهردار منطقه با بیان اینکه در این محور ۴٠٠ اصله درخت «چنار» و ۴٠٠ اصله درخت «زیتون» در دو طرف مسیر دوچرخه و پیاده‌راه کاشته شده است، ادامه می‌دهد: «در طول این مسیر با اتصال پیست دوچرخه‌سواری دریاچه شهدای خلیج‌فارس به پیست دوچرخه‌سواری بوستان جنگلی چیتگر، علاقه‌مندان به دوچرخه‌سواری می‌توانند مسیر دوچرخه تا جنگل را رکاب بزنند.»

پیست دوچرخه‌سواری دریاچه

در آیین بهره‌برداری از پروژه‌های منطقه ۲۲، پیست دوچرخه‌سواری مجموعه «شهدای خلیج‌فارس» نیز تکمیل و افتتاح شد و از این پس گردشگران و شهروندان می‌توانند لذت پیاده‌روی و دوچرخه‌سواری از دریاچه تا جنگل را در باغ‌راه «آسمان» تجربه کنند. پروژه تکمیل پیست دوچرخه و احداث پیاده‌راه ضلع غربی دریاچه، حد فاصل دریاچه و بوستان جنگلی چیتگر، شامل یک کیلومتر مسیر دوچرخه‌سواری و یک کیلومتر مسیر پیاده‌روی و ۱۲ هزارمترمربع توسعه فضای سبز پیرامونی آن است که با اعتبار ۴ میلیارد تومان اجرا شد.

۱۸ معبر به طول ۵۴ هزارمترمربع در منطقه به بهره‌برداری رسیده است که اغلب آنها در نواحی ۲، ۳، ۴و۶ قرار دارند

۹۴ هزارمترمربع از معابر منطقه تراش و روکش شده است.

بیشترین طرح‌ها در حوزه حمل‌ونقل و ترافیک است

بیشتر پروژه‌های آماده افتتاح و در حال ساخت به معاونت حمل‌ونقل و ترافیک منطقه معطوف می‌شود. از افتتاح پیست دوچرخه‌سواری و کلنگ‌زنی مترو گرفته تا اصلاح هندسی و بازگشایی معبر. «مریم‌نخعی‌پور»، معاون حمل‌ونقل‌وترافیک شهردار منطقه، از مهم‌ترین این پروژه‌ها یاد می‌کند و درباره اقدامات انجام شده می‌گوید: «در ۲ تقاطع مهم «جهاد» شمالی و جنوبی و هم‌چنین بزرگراه شهید همدانی، اصلاح هندسی برای کاهش تداخل وسایل نقلیه ورودی از بزرگراه «آزادگان جنوب» به بزرگراه «حکیم شرق» و نیز وسایل نقلیه‌ای که از غرب به شرق بزرگراه حکیم در تردد هستند، نسبت به کاهش طول جداکننده دماغه خروجی و اصلاح حاشیه جنوبی رمپ ورودی به بزرگراه حکیم انجام شد. با توجه به اصلاح صورت گرفته، جریان غرب به شرق بزرگراه شهید حکیم در مسافت کمتری با جریان وسایل نقلیه تندرو در حال حرکت همگرا شدند و مجال بیشتری برای افزایش سرعت و همگرایی وسایل نقلیه ورودی از بزرگراه آزادگان فراهم می‌آید. درباره اصلاح عرض و شعاع گردش لوپ شمال آزادگان – خرازی در قسمت انتهایی لوپ اقدام شد تا از این راه امکان ورود ایمن وسایل نقلیه به کندرو شمال به جنوب بزرگراه آزادگان فراهم شود.

همچنین در تقاطع خیابان‌های «مظفر» و «جوزانی» نیز اصلاح هندسی صورت گرفت. برای همین از بین سناریوهای مختلف، بهترین گزینه برای ایمن‌سازی تقاطع انتخاب شد. بر این اساس با حذف حرکت‌های شمال به شرق و غرب به شمال و تأمین این دسترسی‌ها از طریق دوربرگردان و تقاطع واقع در ضلع شرقی و غربی، تعداد نقاط برخورد در این تقاطع به حداقل رسید. اصلاح هندسی این تقاطع علاوه بر افزایش سطح ایمنی آن، موجب کاهش سردرگمی رانندگان و تسهیل عبور و مرور در شبکه معابر این محدوده نیز می‌شود. از سوی دیگر با توجه به‌ تردد غیرمجاز تعداد زیادی از وسایل نقلیه جهت دسترسی از خیابان «یاسمن» به بزرگراه آزادگان با حرکت خلاف در دوربرگردان غرب به غرب خیابان «ساس سوم»، با امتداد دماغه انتهایی دوربرگردان مقابل خیابان یاسمن، از دسترسی وسایل نقلیه به بزرگراه آزادگان از طریق این دوربرگردان ممانعت به عمل آمد. در تقاطع خیابان‌های «گودرزی» و «گیاه‌شناسی» به دلیل حجم کم‌ تردد و سرعت بالای وسایل نقلیه در کنار سطح وسیع تقاطع، ایجاد بی‌نظمی در تردد وسایل نقلیه را در پی داشته است که این موضوع خطر برخورد بین آنها را افزایش می‌دهد.

۱۳۶۰ نقطه از معابر منطقه با ۴۱۳۰ تن آسفالت لکه‌گیری شد.

۳۸۰۰۰ مترمربع پیاده‌رو جدید در محدوده نواحی منطقه ساخته شده است.

در نتیجه این معاونت با اصلاح هندسی تقاطع و کانالیزه کردن جریان ترافیک، در کاهش نقاط برخورد و هم‌چنین آرام‌سازی ترافیک در این تقاطع تلاش کرده است.» او علاوه بر اصلاح هندسی به اقدامات دیگری مانند مناسب‌سازی معابر و فضاهای محدوده منطقه اشاره می‌کند: «برای تسهیل‌ تردد جانبازان و معلولان و تأمین فرصت‌های برابر برای استفاده از امکانات شهری در خیابان‌های منطقه، تقاطع گذرگاه‌های عرضی و طولی عابرپیاده، مناسب‌سازی شد. ۲ نقطه در تقاطع خیابان‌های «هاشم‌زاده» و «امیرکبیر»، ۱۲۰۰‌مترمربع در خیابان «جوزانی غربی»، ۶۰۰۰‌مترمربع در امیرکبیر (حدفاصل آزادگان تا کاج)، ۴ نقطه در تقاطع گیاه‌شناسی و خیابان هجدهم، یک نقطه در پهلوگاه پارک «صنوبر»، یک نقطه میدان تره‌بار «دریاچه»، ۲۰ نقطه نصب پل فلزی، ۵ نقطه ایستگاه‌های اتوبوس و یک نقطه گودرزی – دوم غربی از جمله این اقدامات است.» به گفته او در پایانه تازه تأسیس «وردآورد»، ۲ خط تاکسی که یک خط ون ویژه و خط دیگر در مسیر بلوار «پژوهش» ‌ـ وردآورد و هم‌چنین ۳ خط اتوبوس به مقاصد «قلعه حسن خان»، شهرک «دانشگاه شریف» و پایانه «دریاچه» فعالیت می‌کنند.

مسیرسازی برای پا به رکاب‌ها

با توجه به زیرساخت مناسب در برخی از نواحی این منطقه، مسیرهای دوچرخه با هدف‌ ترویج و توسعه حمل‌ونقل پاک ایجاد شده است. معاون حمل‌ونقل و ترافیک شهردار منطقه ۲۲ درباره مسیرهای جدید دوچرخه‌سواری در منطقه می‌گوید: «در حال حاضر، علاوه بر ایجاد مسیرهای جدید برای اتصال مسیرهای موجود و ایجاد یکپارچگی بین مدل‌های مختلف حمل‌ونقل، بازسازی مسیرهای قدیمی نیز در دستور کار این معاونت قرار دارد. در سال ۱۳۹۸ مسیر بوستان «ریحانه» به مساحت ۲ کیلومتر، بازسازی شد و در سال ۱۳۹۹ در بوستان «لیدا فریمان» و مسیر «زیبادشت»، ۱۵۰۰ متر مسیر دوچرخه‌سواری بازسازی و در مسیرهای آزادگان، دانشگاه «علوم انتظامی» و پارک «آموزش ترافیک» حدود ۳ کیلومتر مسیر جدید احداث شد و در نقاط استادیوم «آزادی» و اتصال مترو «ایران‌خودرو» به باغ گیاه‌شناسی، ۱۱ کیلومتر مسیر دوچرخه‌سواری در دست ساخت است.»

کد خبر 607202 برچسب‌ها منطقه ۲۲ همشهری محله شهرداری دوچرخه سواری شهردار بوستان

منبع: همشهری آنلاین

کلیدواژه: منطقه ۲۲ همشهری محله شهرداری دوچرخه سواری شهردار بوستان پیست دوچرخه سواری حمل ونقل و ترافیک بزرگراه آزادگان مدیریت بهره وری دوچرخه سواری میلیارد تومان بوستان جنگلی آموزش ترافیک کیلومتر مسیر شهردار منطقه بهره برداری مسیر دوچرخه جنگلی چیتگر وسایل نقلیه اصلاح هندسی هکتار وسعت شهر تهران هم چنین منطقه ۲۲ آب رسانی پروژه ها انجام شد فضای سبز باغ راه طرح ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۲۷۱۵۷۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نقدی بر حصار کشی و اسباب‌کشی درختان از پارک‌ها

تهران به دلیل تراکم جمعیت در جغرافیایی اندک از مساحت سرزمینی کشور به شهری حساس در مقابل آب و فضای سبز تبدیل شده و از سوی دیگر آلودگی هوا و کمبود فضای سبز باعث شده شهروندان تهرانی با حساسیت بسیاری مسائل مربوط به محیط زیست و بوستان های این کلانشهر را دنبال کنند و به نوعی زیرذره بین شهروندان قرار دارند، لذا احداث هر بنایی با هر کاربری که با جابجایی درختان ارزشمند همراه باشد به نوعی ایجاد تنش بی مورد برای این درختان قلمداد می‌شود.

به گزارش ایسنا، تهران با جمعیتی بیش از ۹ میلیون نفر و مساحت ۷۳۰ کیلومتر مربعی در حقیقت چیزی حدود ۲۰ درصد جمعیت کشور را در کمتر از یک درصد مساحت سرزمینی کشور جای داده و همین شرایط تهران را به شهری حساس در حوزه های مختلف همچون آب، انرژی، فضای سبز و... تبدیل کرده است.

به دلیل تعداد و تردد زیاد خودروها؛ ترافیک و آلودگی هوا به معضل دائمی شهروندان تهرانی تبدیل شده است. باتوجه به همین شرایط شهروندان تهرانی نسبت به درخت و فضای سبز حساسیت دو چندانی دارند. چند ماهی است که اخباری از حصارکشی در بوستان‌های تهران منتشر شده و در پی آن اخباری مبنی بر ساخت فرهنگسرا، کتابخانه، مسجد و... در میان این حصارها مطرح می‌شود. موضوعی که از بوستان قیطریه آغاز شد و حالا به بوستان لاله رسیده است.

بیش از بررسی موضوع حصارکشی ها در بوستان های تهران باید نگاهی بیاندازیم به سرانه فضای سبز این کلانشهر و همینطور شیوه احداث بناها در بوستان های تهران.

سرانه فضای سبز در برخی از مناطق زیر ۱۰ متر مربع است

علی محمد مختاری، مدیرعامل سازمان بوستان ها و فضای سبز شهر تهران در گفت و گو با ایسنا، در تشریح روند توسعه فضای سبز تهران می‌گوید: پیش از انقلاب اسلامی ایران ۷۵ بوستان محله‌ای، منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای به همراه ۳ بوستان جنگلی در شهر تهران وجود داشت که مساحت کلی فضای سبز ۴۲۲۰ هکتار شامل فضای سبز درون‌شهری و برون‌شهری بود اما در حال حاضر تعداد بوستان‌های شهر تهران به ۲۳۹۰ بوستان محله‌ای، منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای رسیده است. همچنین ۴۶ هزار و ۲۵۰ هکتار نیز فضای سبز برون‌شهری شهر تهران است. 

مختاری ادامه می دهد: سرانه فضای سبز در بخش درون شهری ۱۷ متر برای هر فرد است که این میزان برای فضای سبز برون‌شهری ۲۷ متر است و در کل سرانه فضای سبز برای هر فرد با در نظر گرفتن فضای سبز درون شهری و برون شهری ۴۵ متر است. به این ترتیب سرانه فضای سبز شهر تهران مطلوب است؛ اما در مناطقی شاهد توزیع ناعادلانه هستیم. سرانه فضای سبز در برخی از مناطق از جمله ۷، ۱۰، ۱۱، ۱۷ ، ۱۲ و ۸ به دلیل بافت فرسوده و فشرده مسکونی زیر ۱۰ متر مربع است. 

از سوی دیگر زاکانی شهردار تهران نیز یکی از افتخارات این دوره مدیریت شهری را توسعه کمربند فضای سبز شهر تهران می‌داند و تأکید می‌کند: میانگین توسعه فضای سبز در تهران در سال‌های قبل ۷۰۰ تا ۸۰۰ هکتار بود که ما در سال اول، فضای سبز پیرامون تهران را ۱۲۵۰ هکتار و سال ۱۴۰۱، ۱۵۰۰ هکتار افزایش دادیم، سال گذشته هم ۲۰۰۰ هکتار افزایش دادیم و رکورد جدیدی در این حوزه ثبت کردیم و امسال نیز با توسعه ۳ هزار هکتاری از ۵۰ هزار هکتار برنامه عبور خواهیم کرد و کمربند سبز شهر تهران تکمیل خواهد شد.

در اواخر سال گذشته بود که موضوع حصارکشی بوستان قیطریه رسانه‌ای شد و با واکنش و انتقادات برخی شهروندان شمال تهران و اعضای شورای شهر تهران مواجه شد تا جایی که ناصر امانی عضو شورای شهر تهران در تذکری درباره حصارکشی بوستان قیطریه و خطر قطع درختان این پارک گفته بود: شهرداری در اسرع وقت حصارها را جمع آوری کند. در محوطه مذکور ۱۵ تا ۱۸ درخت ارزشمند وجود دارد که امکان جا به جایی آن‌ها نیست.  همانطور که عملیات ساخت متوقف شده شهرداری در اسرع وقت حصارها را جمع آوری کند. 

پس از این اعتراضات حصارکشی جمع آوری و موضوع ساخت مسجد توسط خیرین در این مکان مطرح شد و از سوی عبدالمطهر محمدخانی، سخنگوی شهرداری تهران تأکید شد که هیچ درختی در این بوستان قطع نخواهد شد و از این منظر شهروندان نباید نگرانی داشته باشند؛ چرا که شهرداری تهران خود بانی اصلی حفظ درختان در شهر تهران است.

اما حدود یک ماه پس از انتشار این خبر این بار حصارکشی در بوستان لاله مورد توجه قرار گرفت، به شکلی که چمران رییس شورای شهر تهران در دویست و سی و سومین جلسه علنی شورای شهر تهران در ارتباط با این حصارکشی می گوید: هنوز مشخص نیست برای چه موضوعی این کار انجام شده است. براساس آنچه که پرسیده شده است پس از جشن های ماه رمضان احساس شده که در آنجا نیاز به چنین فضایی وجود دارد. 

وی ادامه می دهد: البته قرار نیست درختی در این محدوده قطع شود و ما هم اجازه چنین کاری نمی دهیم. هنوز طرحی آماده نشده است و به شورا ارائه نشده است. در شورای شهر دوره سوم نیز مصوبه‌ای داشتیم که در بوستان‌های بزرگ می‌توانند برای خدمات مورد نیاز بوستان، ساخت و ساز انجام دهند که این موضوع نیز تنها محدود به کتابخانه و مسجد شد که آنهم باید طرح هایش در هیئتی که قرار داده‌ایم مصوب شود و به این ترتیب ساخت و ساز اگر از ملزومات پارک باشد به شرط عدم قطع درخت امکان دارد.

خلأ مطالعاتی معضل مهم در ارتباط با پارک‌ها و فضای سبز تفریحی پایتخت

به گزارش ایسنا، درباره امکان قانونی احداث بنا با کاربری های مختلف در بوستان ها با علی نوذرپور کارشناس شهری و شهردار اسبق شهرداری منطقه ۲۲ تهران گفت و گو کردیم.

به گفته وی، در طرح‌های شهری تهران از قبیل طرح جامع و طرح تفصیلی پایتخت، ضوابط مربوط به هر پهنه و از آن مهم‌تر سهم هر کدام از سرانه‌ها از جمله سرانه‌های سبز، مذهبی، فرهنگی، درمانی و... مشخص و تفکیک شده است، مکان‌یابی شده و لکه‌های مربوط به آنها به صورت جداگانه معین شده است. ورود هر کدام از سرانه‌های غیرمرتبط به کاربری‌های مربوط به فضای سبز و گذران اوقات فراغت اساسا ربطی به این محیط‌های سبز شهری ندارد و هر اقدامی در هر کدام از این پهنه‌ها وسرانه‌ها باید متناسب با ماهیت این سرانه‌ها، جانمایی‌ها و ضوابط خاص آنها صورت بگیرد.

وی ادامه می‌دهد: پارک‌های شهری بسته به مقیاس و جانمایی صورت گرفته برای آنها انواع مختلفی اعم از پارک‌های محلی، ناحیه‌ای، منطقه‌ای، شهری و فراشهری دارد. همچنین بسته به وسعت و جانمایی و انواع آنها، خدمات مربوط و مرتبط با موضوع گذران اوقات فراغت در پارک‌ها از تأمین ضرورت‌های اولیه مانند سرویس‌های بهداشتی تا تأسیسات بیشتر و وسیع‌تر، متفاوت است. اما آنچه مسلم است اینکه همه این خدمات حول محور گذران اوقات فراغت است و اختلاط سایر سرانه‌ها در خدمات مرتبط با پارک‌های شهری، اساسا هیچ موضوعیتی ندارد. طرح‌های جامع و تفصیلی نیز این سرانه‌ها را به تفکیک مشخص کرده است.

وی با اشاره به اینکه یک معضل مهم در ارتباط با پارک‌ها و فضای سبز تفریحی پایتخت، خلأ مطالعاتی در مورد آنهاست، ادامه می‌دهد: حتی بسیاری از پارک‌های فراشهری و بزرگ‌مقیاس که بعضاً مساحت برخی از آنها به اندازه یک منطقه شهر تهران است، مطالعات اختصاصی ندارد. در حالی که در مورد این پارک‌ها باید هر اقدامی بر مبنای مطالعات و برنامه‌ریزی‌های مختص همان پارک انجام شود. در صورتی که این نوع پارک‌های شهری و فراشهری باید مطالعات کارشناسی مختص خود را داشته باشند که حد و حدود و انواع مجاز برای ساخت‌وساز در آنها متناسب با کاربری پارک‌ها تعریف شده باشد و هیچ فردی نمی‌تواند از ضوابط مختص آن پارک، تخطی کند.

وی تاکید می کند: تهران با معضل کمبود سرانه فضای سبز روبروست. براساس آمارها سرانه فضای سبز تهران چیزی حدود ۱۶ تا ۱۶.۵ مترمربع است؛ در حالی که براساس طرح‌ جامع شهر تهران این میزان باید ۲۵ مترمربع باشد. در واقع در شرایطی که به ازای هر فرد حدود ۹ مترمربع کمبود سرانه فضای سبز وجود دارد، هر نوع اقدام برای کاهش این فضا به واسطه ساخت‌وساز در پارک‌ها مردود است. مدیریت شهری تهران باید به این موضوع توجه داشته باشد که همه عرصه‌های شهری به‌خصوص عرصه‌های بزرگ، نیازمند مطالعات مربوط به همان عرصه است؛ این مطالعات باید به برنامه‌ریزی‌های دقیقی منجر شود که هرگونه اقدام بر مبنای آن انجام شود.

شهرداری از مسیر تهاتر در جوار پارک‌ها تجهیزات مورد نیاز را ایجاد کند 

مهدی اقراریان عضو شورای شهر تهران نیز در گفتگو با ایسنا، با بیان اینکه در اولویت بین ایجاد سازه و حفظ درخت؛ حتماً حفظ درختان در پارک‌ها ارجح است و هر چیزی که موجب کوچک شدن فضای سبز شهر تهران شود اشتباه است، می‌گوید: شهرداری تهران اگر بخواهد ساخت و سازهایی انجام دهد می‌تواند با استفاده از املاکی که در اختیار دارد و از مسیر تهاتر در جوار پارک‌ها تجهیزات مورد نیاز را ایجاد کند یا می‌تواند با پایش مجدد فضاهای خالی و غیر قابل استفاده یا فضاهایی که کاربری لازم را ندارد، استفاده کند.

وی با تأکید بر اینکه شرایط زندگی در تهران قابل قبول نیست و آسایش و آرامش مورد نیاز شهروندان با مسائلی همچون افزایش هزینه‌های مسکن در سبد خانوار و تغییر الگوی مصرف دچار مخاطره شده است، اظهار می‌کند: امروز زندگی به سمت آپارتمان نشینی رفته و کمتر فضای مناسب برای استراحت و آرامش کودکان مادران و بازنشستگان وجود دارد.

عضو شورای شهر تهران ادامه می‌دهد: اگر بخواهیم پارک‌ها را با سازه‌های متنوع و گوناگون بپوشانیم کمتر فضای مناسبی برای این دسته از افراد باقی می‌ماند و اتفاق دیگر نیز ایجاد شهرهای بازی یا مجموعه‌های بازی درون پارک‌هاست که یکی از این موارد را در منطقه ۴ شاهد بودیم که این موضوعات باعث ایجاد نارضایتی شهروندانی است که در محیط پیرامونی پارک‌ها در حال زندگی هستند چرا که این موارد ایجاد سر و صدا و مزاحمت‌های صوتی را به همراه دارد.

وی تأکید می‌کند: باید حقوق شهروندی را رعایت کنیم؛ این دسته اقدامات باعث نگرانی شهروندان تهرانی و اعضای شورای شهر تهران می‌شود و حتماً جلوی این دست از اقدامات با ابزارهایی که در اختیار اعضاء است گرفته خواهد شد.

در ماجرای پارک قیطریه و یا بوستان لاله شهرداری بر عدم قطع درختان تأکید دارد و به شهروندان اطمینان خاطر می دهد که درختان جابجا می شوند؛ اما واقعیت آن است که جابجایی درختان دستورالعمل و شرایط خاص خود را دارد و می‌تواند برای درخت تنش‌زا باشد.

آیا جابجایی درختان امکان‌پذیر است؟  شرایط جابجایی ها چیست؟

احمدرضا محرابیان گیاهشناس و عضو هیات علمی دانشگاه شهید بهشتی در گفت‌وگو با ایسنا، در تشریح روند جابجایی درختان و تنش‌هایی که ممکن است گونه‌های گیاهی در جابجایی‌ها با آن مواجه شوند، می‌گوید: گونه‌های درختی گونه‌های حساسی نسبت به جابجایی‌ و تغییرات هستند این گونه‌ها در محیطی که استقلال پیدا می‌کنند با ویژگی‌های محیط منطبق و سازگار می‌شوند و تغییر و تحولات آنها را تحت تأثیر قرار می‌دهد.

وی ادامه می دهد: در بحث جابجایی درختان در دنیا شرکت‌های خاصی به صورت تخصصی در این کار ورود پیدا می‌کنند، به شکلی که محدوده‌ای که ریشه‌های درخت در آن قرار گرفته را با استفاده از تورهای مخصوصی به صورت کامل در می‌آورند و تحت شرایط خاصی بدون اینکه ریشه‌ها در معرض هوا قرار بگیرند و استرسی به گونه درختی وارد شود، انتقال را از طریق جرثقیل‌های مخصوصی انجام می‌دهند. بی تردید اگر بدون تمهیدات لازم ین کار انجام شود می‌تواند به درخت آسیب بزند و حتی نهایتاً به از بین رفتن درخت منجر شود.

وی تأکید می‌کند: تا جایی که اطلاع دارم شرکت‌هایی که به این شیوه کار کنند در کشور وجود ندارند و انتقال درختان در کشور به صورت محدود برای تعدادی از درختان کهن انجام شده است. در این فرایند هرچه درخت در مرحله نهالی و جوان‌تر بودن باشد با توجه به اینکه گسترش ریشه‌های آن کمتر است درخت را با تنش کمتری مواجه می‌کند و این عمل موفقیت آمیزتر است. ‌بی‌تردید برای درختان کهن مکانیزم سخت‌تری باید طی شود.

وی در خصوص زمان جابجایی درختان نیز می‌گوید: معمولاً برای هرس درختان و جابجایی هنگامی که درخت در کمترین حالت فعالیت قرار گرفته است و اصطلاحاً در حالت خواب است یعنی از اواسط پاییز تا اواخر زمستان این کار انجام می‌شود. در دنیا درختان پلاک گذاری می‌شوند و حتی حساسیت این درختان نیز در این پلاک‌ها ذکر می‌شود. بر همین اساس انتقال درختان کاری غیر ممکن نیست؛ ولی حتماً باید با رعایت ملاحظات، تمهیدات و استانداردهای خاص صورت بگیرد.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • ۵ مددسرا و ۱۰ مرکز جامعه‌پذیری تا پایان سال افتتاح می‌شود
  • کلیات طرح تقاطع غیر همسطح آیت الله طالقانی شهرکرد تصویب شد
  • پایان عملیات بازپیرایی بوستان شهری کوچه بیوک در یزد
  • اقراریان: درباره ممانعت از حضور عضو شورای شهر در منطقه ۱۷ شهردار تهران پاسخ دهد
  • نقدی بر حصار کشی و اسباب‌کشی درختان از پارک‌ها
  • سنگ جدید اینبار برای دوچرخه برقی؛ شرط محال برای استفاده زنـان!
  • مشهد شهری فرا ملی اما با اعتبارات محلی است
  • پیش‌بینی بودجه تملک فضای سبز برای سال جاری در منطقه ۲
  • ارائه گزارش عملکرد مدیریت شهری شیراز در سال ۱۴۰۲
  • دسترسی به بافت تاریخی و حرم‌های مطهر با پروژه تقاطع غیرهمسطح قائم-رحمت-احمدی